Cu siguranță, pentru mulți dintre noi, obișnuința de a găti singuri în bucătărie este greu de depășit. Ne simțim stăpâni asupra întregului spațiu, ne organizăm, suntem mai ordonați și nu avem nevoie de o atenție distributivă, ni se pare că totul decurge mai rapid. Există, însă, motive întemeiate pentru care ar trebui să depășim aceste tipare și să gătim alături de cei din familie sau împreună cu cine ne e drag.
Mai mult timp petrecut în comuniune
Chiar dacă 2020 a adus multora dintre noi surpriza lucrului de acasă, a te afla împreună cu cineva sub același acoperiș nu înseamnă neapărat și să te simți alături de cei dragi. Împreună, dar separați — fiecare desfășurând activități în spații diferite, nu a adus mai multă unitate familiilor. Încă de la 3 ani, unui copil i se pot da mici responsabilități în bucătărie și poate fi antrenat în mici treburi gospodărești, făcându-l să se simtă parte importantă din familie. Când copiii sunt mai mari, mama organizează munca în bucătărie, astfel încât fiecare să aibă mica sa atribuțiune.
Și… cu o glumă, un zâmbet, o poveste, nici nu știm când treaba se termină mai repede, iar noi ne simțim cu adevărat conectați între noi. Gătitul este doar una dintre multe alte activități casnice, care pot suda relațiile interumane.
Învățăm unii de la ceilalți
Dacă ne considerăm experți în bucătărie, să îmbrăcăm haina modestiei, să nepunem șorțul răbdării și să le șoptim celorlalți, pe un ton prietenesc, câteva dintre secretele noastre, în bucătărie. Când îi invităm pe cei dragi în bucătărie, chiar dacă ei nu au experiență, să nu uităm să rămânem deschiși la ideile lor; s-ar putea chiar să învățăm de la începători metode noi, poate mai simple decât ne-am imaginat sau decât cele pe care noi le folosim de ani buni.
Doar bucătăria este locul în care îi putem învăța pe copii:
- să se organizeze
- să devină mai responsabili de acțiunile lor
- cum să urmeze o rețetă
- cum să măsoare ingredientele (dacă avem și un cântar electronic, vor adora să cântărească)
- cum să folosească diferite ustensile
- diferite tehnici de gătit
- un vocabular specific bucătăriei
- să găsească rapid soluții, pentru diferite probleme care se ivesc
- cum să lase curat în urma lor
- să devină și să rămână curioși în legătură cu fenomenele fizice și chimice
Gătitul alături de copii le poate dezvolta acestora abilități pentru o viață întreagă și scoate la iveală îndemânarea sau talente pe care nici nu au bănuit că le au.
Citește și: 6 lucruri pe care să le înveți de la copii
Ne modelăm caracterul
Învățând unii de la alții, descoperim noi laturi ale personalităților noastre. În urma unei astfel de experiențe, ne aflăm slăbiciunile și punctele forte, ne evaluăm calitățile și conștientizăm unde mai avem de lucrat, pentru a fi o verigă puternică în echipă. Gătitul împreună este ca un „team building”, în care plictiseala nu-și are locul și nici rutinei nu-i este permisă prezența. Toleranța și adaptabilitatea – două calități necesar a fi dezvoltate și ele, pentru a fi în armonie unii cu ceilalți. Gătitul în doi încurajează ascultarea activă, ne menține atenția în momentul prezent și ne face să lucrăm ca o echipă, pentru un țel comun.
Gătitul în echipă presupune și dizolvarea propriilor limite, referitoare la gust, asocieri sau aspect. Împrumutăm obiceiuri și putem chiar deveni multiculturali, acceptând tradițiile celorlalți și integrându-le cumva printre ale noastre. Gătind cu prieteni ce aparțin cu totul altor culturi, putem construi punți solide, ce țin de multiculturalitate: țeluri comune, dar moduri diferite de a ajunge la ele ne provoacă la schimbare și acceptarea diferențelor. Cu cât vom găti cu persoane mai diferite, cu atât mai deschiși la nou și mai curioși putem deveni.
Productivitate, încurajare, creativitate
Ne îndemnăm să lucrăm și ne antrenăm în discuții mobilizatoare, relaxante, poate hazlii, iar atmosfera din bucătărie — adesea copleșitoare pentru o gospodină singură, se transformă într-un adevărat episod memorabil, pentru toți cei prezenți. Când unuia îi iese bine ceva, să nu ratăm momentul să-i arătăm aprecierea, întărindu-i astfel încrederea în abilitățile lui de bun bucătar. „Câte capete, atâtea idei” — spune o vorbă. Pentru alte domenii aceasta poate fi un motiv de disensiuni, însă pentru bucătărie poate fi un mare beneficiu și un îndemn la creativitate, mai cu seamă când e vorba despre decorat un platou sau un preparat.
Fabrica de amintiri prețioase
Cele mai notabile amintiri pe care le păstăm din copilărie sunt asociate cu gusturile, iar pregătirea unei mese în „echipă” s-ar putea adăuga listei lungi de momente ce devin prețioase amintiri pe care ne bazăm în momentele de cumpănă. Mirosul este simțul cu ajutorul căruia asociem și rememorăm cele mai puternice, pozitive și de durată amintiri. Sunt clipe care ne hrănesc sufletește și după care, uneori inconștient, tânjim, iar după ce le trăim, conștientizăm că erau exact piesele de puzzle lipsă, care să ne întregească sentimentul de împlinire.
Să nu uităm: conectarea interumană ne este la fel de necesară ca oxigenul, pentru menținerea sănătății emoționale.
Încearcă: Deserturi pentru copii
Text: Sonia Stanciu
Foto: iStock