Un răsfăț sănătos de la Jamie Oliver

„Super Food în fiecare zi” de Jamie Oliver

 

În decursul anului dinaintea celei de-a 40-a aniversări, Jamie a pornit într-o călătorie personală, explorând relația cu mâncarea și cu propriul trup, și redescoperind cum să își facă motorul interior să funcționeze cât mai eficient cu putință. Făcând schimbări treptate și semnificative în dieta și în stilul său de viață, el a văzut îmbunătățiri dramatice în sănătatea și starea sa de bine. A venit timpul să împărtășească ce a învățat cu publicul său.

Noua lui carte conține rețete pentru 30 de mic-dejunuri, 30 de prânzuri și 30 de cine, dar și idei originale și proaspete pentru gustări și băuturi sănătoase. Rețetele sunt simple, gustoase, nutritive și foarte accesibile. Rezultatul este o carte de bucate flexibilă, pe care o poți folosi zilnic, care îți dă posibilitatea de a alege să îți schimbi fundamental stilul de viață sau pur și simplu să încerci rețete delicioase pentru câteva mese din timpul săptămânii.

Pe lângă faptul că ne ajută să fim mai atenți cu ceea ce mâncăm, Jamie a adunat sfaturi de la experți de top din nutriție și sănătate, iar rezultatul e ceea ce știe cel mai bine să facă Jamie – o grămadă de informații utile în porții ușor de digerat si rețete delicioase.

Despre „Super Food în fiecare zi”, Jamie spune: „Dorința mea este ca, prin intermediul unor feluri incredibile de mâncare, această carte să te inspire și sa te încurajeze să trăiești cea mai sănătoasă, fericită și productivă viață pe care o poți trăi. Mâncarea este făcută să fie savurată, împărțită și sărbătorită, iar mâncarea sănătoasă și hrănitoare trebuie să fie colorată, delicioasă și distractivă. Această carte este plină de rețete extraordinare, perfect echilibrate, care te vor umple, îți vor gâdila papilele gustative și, cel mai important, pentru că eu am făcut toată treaba grea pentru tine în ceea ce privește partea nutrițională, fiecare alegere este o alegere sănătoasă.”

Volumul „Super Food în fiecare zi” este disponibil pe www.curteaveche.ro.

Vă prezentăm mai jos una dintre minunatele rețete semnate Jamie Oliver:

 

TACOS GUSTOASE CU PEȘTE, SALSA DIN KIWI, LĂMÂIE VERDE & ARDEI IUTE

Un singur file de eglefin ne furnizează șapte vitamine și minerale esenţiale diferite – iar în plus, acest fel de mâncare multicolor ne oferă trei dintre cele 5 porţii de produse vegetale recomandate zilnic

Cantități pentru 2 PORTII:
100 g făină integrală simplă
2 fructe de kiwi coapte
4 cepe verzi
1 jalapeño sau alt ardei iute verde proaspăt
1 legătură de coriandru proaspăt (30 g)
2 lămâi verzi
sos Tabasco Chipotle
¼ varză roșie mică (150 g)
1 lingură de oţet de vin roșu
½ portocală
1 ardei gras roșu sau galben
2 x 120 g fileuri de pește alb cu carnea tare, cum ar fi eglefinul, cu piele, curăţat de solzi și de oase
ulei de măsline
2 linguri de iaurt natural
Într-un castron, amestecaţi făina cu un vârf de sare de mare și 60 ml apă, pentru a rezulta un aluat. Frământaţi-l câteva minute, apoi lăsaţi-l deoparte. Curăţaţi coaja fructului de kiwi, tăiaţi-l în două și puneţi-l într-o tigaie mare și neaderentă, fără ulei, pe foc mediu, împreună cu frunzele verzi ale cepelor și ardeiul iute, din care aţi scos seminţele. Lăsaţi-le să se înmoaie, amestecând în răstimpuri, apoi introduceţi-le într-un blender, cu jumătate din coriandru, sucul de la 1 lămâie verde și câteva picături de Tabasco. Procesaţi totul până la omogenizare, apoi gustaţi și asezonaţi salsa după gust. Tăiaţi foarte fin varza roșie, de preferat cu o mandolină (folosiţi protecţia!), adăugaţi restul frunzelor de coriandru, oţetul, sucul de portocală și condimentaţi până ce vi se pare perfect.
Pentru tacos, împărţiţi aluatul în patru bile, apoi întindeţi- o pe fiecare cu făcăleţul, ca să obţineţi foi subţiri. Prăjiţi-le într-o tigaie neaderentă, cam 1 minut pe fiecare parte, până ce devin pufoase, întorcându-le când remarcaţi că se formează bule. Acoperiţi-le cu un prosop de bucătărie, să se păstreze calde.
Feliaţi partea albă a cepelor verzi. Scoateţi seminţele ardeiului gras și tăiaţi-l în cuburi de 1 cm. După ce tăiaţi peștele în fâșii de 2 cm, combinaţi-le cu ceapa, ardeiul și 1 lingură de ulei. Așezaţi tigaia folosită la tacos pe foc iute; gătiţi amestecul abia preparat 4 minute sau până când peștele s-a pătruns și e ușor auriu. Repartizaţi iaurtul, peștele și legumele pe foile calde de tacos. Serviţi alături varza roșie asezonată, uluitoarea salsa și bucăţele de lămâie verde, pentru stors deasupra, apoi devoraţi minunea!

Timp de preparare: 35 minute

CALORII –  418 kcal
GRĂSIMI –  10,6 g
GRĂSIMI SATURATE –  1,8 g
PROTEINE – 45,2 g
CARBOHIDRAȚI – 35,2 g
ZAHĂR – 16,8 g
FIBRE – 8,4 g

 

Add Comment